Home

Curriculum

Mail / Contact

Imprint

 

 

Hypospadias Surgery - Art and Science


Īntrebari  Frecvent  Puse de parintii copiilor cu hipospadias (ĪFP)

Pentru īntrebari personale, programari pentru consultatii sau interventie chirurgicala va rog trimiteti un email.

 • Īntrebari despre tratamentul chirurgical al hipospadiasului:
 1. Este necesara corectarea chirurgicala a hipospadiasului?
 2. Copilul meu va deveni normal dupa  interventia chirurgicala?
 3. Va functiona ca un om “normal” cānd va fi adult?
 4. Copilul meu trebuie sa primeasca tratament hormonal īnainte de operatia pentru hipospadias?
 5. Trebuie sa efectuam analiza (teste) genetice?
 6. Cīnd trebuie efectuata operatia pentru hipospadias?
 7. Care sunt tehnicile chirurgicale preferate pentru corectia hipospadiasului?
 8. Daca penisul este īncurbat, corectarea acestei curburi este posibila, si este chiar necesara?
 9. Cīt timp va sta copilul meu īn spital?
 10. Copilul meu va fi imobilizat la pat, sau se poate mobiliza dupa operatie?
 11. Cīt timp trebuie sa ramīna pansamentul pe operatie?
 12. Cīt timp trebuie sa ramīna cateterul īn penis?
 13. Ce īntelegem prin “curbura”?
 14. Ce este “procedeul Nesbit “ si cīnd se practica?
 15. Care sunt complicatiile posibile si cāt de frecvent apar ele?
 16. Ce se īntīmpla cu firele de sutura? Trebuie sau nu scoase ?
 17. Īn cīt timp se vindeca penisul dupa operatie, si care sunt precautiile necesare?
 18. Cānd trebuie sa revenim la control?

 

7. Este necesara corectarea chirurgicala a hipospadiasului?

Daca copilul are hipospadias glandular (grad 1), nu necesita operatie din punct de vedere functional; adica copilul cu acest tip de hipospadias nu va avea probleme mictionale (va face pipi fara probleme), de erectie sau functie sexuala mai tīrziu. Dar chiar si aceasta forma minora de hipospadias poate afecta copilul din punct de vedere psihologic, fiindca penisul nu arata normal si uneori datorita jetului orientat īn jos sau divergent īsi poate uda hainele īn timpul mictiunii. Multi adulti cu hipospadias glandular neoperat nu doresc ca partenerul lor sa observe ca penisul lor e “anormal”.

Daca copilul are hipospadias distal ( grad 2) sau proximal (grad 3), numai inerventia chirurgicala poate asigura forma si functie adecvata penisului, mictiuni, erectii normale  si functie sexuala adecvata la vārsta de adult. Copii cu hipospadias pot avea si o deschidere uretrala foarte īngusta  ce necesita dilatare sau largire chirurgicala pentru a evita presiunea retrograda asupra cailor urinare superioare, infectia vezicii si al rinichilor.


8. Copilul meu va deveni normal dupa  interventia chirurgicala?

Da, la copii cu hipospadias glandular (gr. 1), distal (gr2) si la majoritatea copiilor cu hipospadias proximal (gr3), daca interventia chirurgicala esteefectuata de un chirurg experimentat. La  un numar mic de pacienti ( īn special īn formele proximale) pot apare compicatii ce afecteaza atīt  aspectul  cīt si functia penisului.


9. Va functiona ca un om “ normal”  cīnd va fi adult?

 Īn majoritatea cazurilor, da.


10. Copilul meu trebuie sa primeasca tratament hormonal īnainte de operatia pentru hipospadias?

Cazurile de hipospadias glandular, distal si majoritatea cazurilor de hipospadias proximal nu necesita tratament hormonal īnaintea operatiei. Unii chirurgi prefera folosirea tratamentului hormonal preoperator sub forma de creme sau injectii la formele severe de hipospadias proximal. Dezavantajul tratamentului hormonal este ca afecteaza nu numai penisul, ci īntreg organismul, inclusiv cresterea osoasa. Pe de alta parte efectul hormonilor asupra penisului este temporar ( cca. 1 luna dupa terapie).

Prof . Hadidi de regula nu foloseste tratament hormonal preoperator datorita efectelor adverse generale, si datorita faptului ca acest tratament modifica tesuturile peniene, crescānd posibilitatea sīngerarii. Pe de alta parte, tratamentul hormonal preoperator poate fi util la pacientii  intersex, unde penisul este de regula foarte mic.


11. Trebuie sa facem analize (teste) genetice?

Īn cazurile de hipospadias glandular si distal, cānd ambele testicole sunt īn bursa scrotala, nu sunt necesare teste genetice. Īn cazurile severe de hipospadias proximal sau la pacientii cu intersex testele cromosomiale sunt importante pentru a identifica sexul copilului.


12. Cīnd trebuie efectuata operatia pentru hipospadias?

Studii recente au aratat ca intervalul ideal pentru corectarea chirurgicala a hipospadiasului este īntre vīrsta de 3 si 15 luni, avānd īn vedere si faptul ca penisul creste cu mai putin de 1cm īn primii 3-4 ani de viata.

Fig. 3

13. Care sunt tehnicile chirurgicale preferate pentru corectarea hipospadiasului?

Exista mai mult de 300 de tehnici descrise pentru corectarea hipospadiasului.

Īn general cele mai folosite tehnici pentru hipospadiasul glandular si distal sunt  tehnicile “Mathieu” si “tubularizarea placii uretrale incizate (TIP) ”. Pentru hipospadiasul proximal cele mai folosite tehnici sunt: “ lamboul cu baza laterala”, tehnica “onlay”, “tehnica lamboului preputial”, “tubularizarea placii uretrale incizate” si tehnici īn care reconstructia peniana se efectueaza īn doua etape.

Pentru hipospadiasul glandular cu meat mobil Prof Hadidi prefera sa foloseasca tehnica “ V-ului inversat”. Pentru cazurile de hipospadias fara curbura peniana prefera tehnica Thiersch – Duplay  modificata cu “V inversat” sau tehnica Mathieu modificata cu “glanduloplastie Y-V ”. Autorul a adoptat tehnica “lamboului cu baza laterala” pentru cazurile de hipospadias proximal si curbura peniana profunda.


Inverted Y Glanuloplasty

Inv. Y Glanuloplasty


Inverted Y Thiersch

Inv. Y Tubularised Plate Technique


Tubularised Plate Technique


"Y-V modified Mathieu Technique"


Lateral Based Flap Technique

"Lateral Based Flap Technique"


14. Daca penisul este īncurbat, corectarea acestei curburi este posibila, si este chiar necesara ?

Īn hipospadiasul glandular de obicei nu este de loc curbura peniana asociata.

Īn 80 % a cazurilor de hipospadias distal nu este curbura peniana asociata, iar īn 20% din cazuri curbura asociata este dta de scurtarea tegumentului ventral.Acest tip de curbura se corecteaza īn cursul operatiei de hipospadias.

Potrivit experientei autorului, 80% din pacientii cu hipospadias proximal au curbura peniana profunda ce se corecteaza prin excizia tesutului fibros, cicatriceal prezent distal de deschiderea uretrei.


15. Cīt timp va sta copilul meu īn spital?

 Daca pacientul are hipospadias glandular sau distal, de obicei poate pleca acasa īntre 1-5 zile de la interventia chirurgicala, īn functie de vīrsta pacientului, conditiile familiale, si gradul de edem  (umflatura) dupa interventia chirurgicala.

Copii cu hipospadias proximal vor avea un tub trecut prin peretele abdominal īn vezica urinara pentru cca 14 zile. Copilul poate sta in spital pentru doua saptamīni sau poate pleca acasa mai repede daca mama poate supraveghea adecvat copilul (ca tubul din vezica sa nu iasa  accidental).


16. Copilul meu va fi imobilizat la pat, sau se poate mobiliza dupa operatie?

De obicei copilul poate sedea , misca si duce o viata normala la 24 de ore dupa operatie (cu mentiunea ca aria genitala trebuie protejata si copilul supravegheata cu atentie sporita, iar īn formele proximala trebuie  supravegheata cu atentie tubul din vezica, care īn unele cazuri poate iesi accidental) .


17.  Cīt timp trebuie sa ramīna pansamentul pe operatie?

In formele glandulare si distale pansamentul este scos de obicei dupa 6 ore. Īn cazurile proximale pansamentul este scos de obicei la 24 de ore dupa operatie.


18.  Cīt timp trebuie sa ramāna cateterul īn penis?

Pornind de la principiul ca prezenta cateterului cauzeaza iritatia si inflamatia uretrei, crescānd riscul complicatiilor Prof Hadidi nu lasa mai mult de 2 zile cateterul īn penis dupa operatie. Īn cazurile de hipospadias glandular si distal dupa doua zile copilul poate face pipi prin uretra noua. Īn cazurile de hipospadias proximal autorul plaseaza cateterul īn vezica prin peretele abdominal. Acest cateter va ramāne īn vezica 10-14 zile.


19. Ce īntelegem prin “curbura”?

Prin “curbura” īntelegem īncurbarea ventrala ( īn jos) a penisului. Curbura este de obicei mai evidenta īn erectie, dar o rezistenta la tentativa de īndrepatare a penisului  este evidenta de multe ori si īn stare flasca. Curbura peniana se asociaza de obicei, dar nu īntotdeauna cu hipospadias.

Curbura asociata hipospadiasului poate fi de doua tipuri: curbura superficiala sau curbura profunda.

Curbura SUPERFICIALA este de obicei prezenta īn hipospadiasul distal si īn cca. 20% a cazurilor de hipospadias proximal. Este important de observat ca īn curbura superficiala benzile fibroase si curbura sunt situate proximal de meatul hipospad. ( vezi figura de mai jos)

Chordee superficial

Curbura PROFUNDA este de obicei prezenta īn cca. 80% din cazurile de hipospadias proximal  si īn cca 10% din cazurile de hipospadias distal. Este important de observat ca īn curbura profunda, benzile fibroase si curbura sunt situate distal de meatul hipospad. ( vezi figura de mai jos)

Chordee deep

21. Care sunt complicatiile posibile si cīt de frecvent apar ele?

Incidenta complicatiilor īn hipospadiasul glandular si distal e īn jur de 5% daca operatia este efectuata de un chirurg cu experienta.

Incidenta complicatiilor īn hipospadiasul proximal este pāna la 20%, si depinde de experienta chirurgului.

Cea mai frecventa complicatie dupa chirurgia hipospadiasului este fistula, adica copilul urineaza īn afara de neomeat si pe un alt orificiu situat proximal de meat. Celelalte complicatii sunt: infectia, dezunirea liniei de sutura, stenoza de meat, necroza lamboului, sīngerarea si aspectul inestetic al penisului.

Odata cu cresterea numarului de cazuri operate dupa tehnica TIP (tubularizarea placii uretrale incizate) a crescut si frecventa stenozei de meat.

Gemeinsam genutzte Inhalte nicht gefunden.

Gemeinsam genutzte Inhalte nicht gefunden.

<>

Fistula


22. Ce se intimpla cu firele de sutura? Trebuie sau nu scoase ?

Firele de sutura folosite de Prof. Hadidi īn chirurgia hipospadiasului sunt resorbabile (de obicei intr-o luna). Daca firele nu se resorb  īn acest rastimp, nu trebuie sa va alarmati fiindca uneori resorbtia firelor poate dura mai mult. Este important sa nu īncercati sa trageti de firele restante fiindca aceste incercari influenteaza negativ vindecarea. Rareori, dupa resorbtia firelor pot ramāne mici tunele īn grosimea pielii. Acestea nu interfereaza cu functia , si de obicei nici cu aspectul estetic al penisului, iar daca pacientu este īngrijorat de prezenta lor, se pot exciza īn cursul circumciziei sau al reconstructiei preputiale.


23. Īn cīt timp se vindeca penisul dupa operatie, si care sunt precautiile necesare?

La o luna de la interventie putem vorbi de o vindecare de 70 % . Vindecarea completa necesita pīna la 6 luni (asta e motivul pentru care Prof. Hadidi nu recomanda alta operatie īn primele 6 luni de la interventia chirurgicala). Este foarte important evitarea activitatii sportive ce poate traumatiza penisul īn primele 5 luni postoperator, deasemeni se recomanda evitarea īnotului si al bicicletei īn aceasta perioada.


24. Cīnd trebuie sa revenim la control?

Primul control are loc la o luna de la interventia chirurgicala. Prof Hadidi recomanda controale la 3 luni si la 6 luni de la interventie.

Controalele vor fi efectuate de chirurgul care a efectuat interventia chirurgicala.


Continua cu Īntrebari privind corectarea preputului