Home

Hypospadias

Hadidirňl - About

Contact

Imprint

 

Hypospadiasis mutét – Muvészet és tudomány


A fityma korrekciójával kapcsolatos kérdések

(egyedi kérdéseit, kérjük, küldje el e-mailben)


A fityma korrekciójával kapcsolatos kérdések:

  1. Mikor kerüljön sor a fityma korrekciójára?
  2. Mik a lehetoségek, és hogyan történnek?
  3. Miért nem lehet a fiam fityma korrekcióját a hypospadiasis korrekcióval együtt, egy mutét alatt elvégezni?
  4. Miért nem lehet a fiamat körülmetélni a hypospadiasis mutét során?
  5. Mire kell ügyelnünk a fitymamutét után?

25. Mikor kerüljön sor a fityma korrekciójára?

Hadidi professzor elonyben részesíti a fityma épségben hagyását a hypospadiasis korrekciós mutét során. Azért szereti inkább meghagyni, mert szövodmények (pl. húgycsoszukület, visszahúzható sipoly, vagy a seb teljes felrepedése) esetén szükség lehet rá, és a fityma segíthet a szövodmények korrekciójában.


26. Mik a lehetoségek, és hogyan történnek?
 

A hypospadiasisos betegeknek kb. 95%-ánál a fityma hiányos ((preputium) felül van, alul nincs fityma). Hadidi professzor véleménye szerint célszerubb a hypospadiasis korrekció után 6 hónapig várni, és ellenorizni, hogy minden szövodménymentesen gyógyult, mielott fitymamutétre kerülne sor. Két lehetoség van: Az elso a fityma korrekció elvégzése. Németországban, Ausztriában és Svájcban a szülok 70%-a, Dél-Európában (Spanyolország, Olaszország és Görögország) a szüloknek közel 90%-a részesíti elonyben a fityma korrekciót. A másik lehetoség a körülmetélés. Ezt általában a zsidók és a muszlimok esetében alkalmazzák.

Mindkét operáció kb. 30 percig tart. A lehetséges szövodmények többé-kevésbé ugyanazok. Mindkettonek megvannak a maga elonyei és hátrányai. A végso döntést a szüloknek kell meghozniuk. A második mutét során Hadidi professzor megvizsgálja az új húgycsövet, és meghatározza, hogy elegendoen széles-e, nem alakult-e ki szövodmény, és szükség esetén kiszélesíti a nyílást vagy egyéb kozmetikai beavatkozást végez.

Fityma korrekció:

a: b:

c:   d:

a: Fityma korrekció, mutét vége, distalis hypospadiasis után
b, c: 2,5 hónappal a mutét után
d: 6 hónappal a mutét után

Körülmetélés:

a:   b:   c:

d:

a, b: közvetlenül a mutét után
c: 1 nappal a mutét után
d: 3 hónappal a mutét után


27. Miért nem lehet a fiam fityma korrekcióját a hypospadiasis korrekcióval együtt, egy mutét alatt elvégezni?

Mert gátolja a gyógyulási folyamatot és a váladék felhalmozódhat a fityma és a makk között. Ez megnöveli a fertozések és a korrekció sikertelenségének esélyét.

a:   b:   c:

A fityma korrekciót a hypospadiasis korrekció során végezték el. A fitymát visszahúzva látható, hogy a nyílás továbbra is az eredeti helyen van.


28. Miért nem lehet a fiamat körülmetélni a hypospadiasis mutét során?

A sebészek többsége elvégzi a körülmetélést a hypospadiasis mutét során. Hadidi professzor jobban szereti meghagyni a fitymát arra az esetre, ha szövodmény alakul ki, mert ilyenkor szükség van rá a szövodmény korrekciójához.

a: b:  c:

a/b: Nincs elegendo mennyiségu egészséges szövet a sikeres korrekcióhoz

c) A Hadidi professzor által végzett mutét végén


29. Mire kell ügyelnünk a fitymamutét után?

Nagyon fontos, hogy mutét után legalább egy hónapig kerülni kell a fityma visszahúzását. Máskülönben az egész mutét sikertelenné válhat, és a seb teljesen felnyílhat. Ezt sem a szüloknek, sem pedig a gyermeket késobb vizsgáló gyermekorvosnak nem szabad megtennie.


vissza a tetejére