Home

Hypospadias

Hadidirňl - About

Contact

Imprint

 

Hypospadiasis mutét – Muvészet és tudomány


Gyakori kérdések

A mutéttel kapcsolatos kérdések

(egyedi kérdéseit, kérjük, küldje el e-mailben)


A mutéttel kapcsolatos kérdések:

 1. Mikor kerüljön sor a hypospadiasis mutétre?
 2. Mely technikák preferáltak a hypospadiasis korrekciónál?
 3. Ha a pénisz hajlott, az miként korrigálható, és szükség van-e egyáltalán a korrekcióra?
 4. Mennyi ideig kell a gyermekemnek kórházban maradnia?
 5. Gyermekemnek ágyban kell maradnia vagy mozoghat a hypospadiasis mutétet követoen?
 6. Mennyi ideig kell a kötésnek a seben maradnia?
 7. Mennyi ideig kell a katéternek a péniszben maradnia?
 8. Mit jelent a „chordee”?
 9. Mi az a „Nesbit eljárás”, és mikor kell elvégezni?
 10. Mik a lehetséges komplikációk, és milyen gyakran fordulnak elo?
 11. Mi történik a varratokkal és a mutéti cérnákkal a mutét után? El kell távolítani oket?
 12. Mennyi a gyógyulási ido a hypospadiasis korrekciót követoen és milyen óvintézkedésekre van   szükség?
 13. Mikor kerüljön sor a mutét utáni vizsgálatokra?

A fityma korrekciójával kapcsolatos kérdések:

 1. Mikor kerüljön sor a fityma korrekciójára?
 2. Mik a lehetoségek, és hogyan történnek?
 3. Miért nem lehet a fiam fityma korrekcióját a hypospadiasis korrekcióval együtt, egy mutét alatt elvégezni?
 4. Miért nem lehet a fiamat körülmetélni a hypospadiasis mutét során?
 5. Mire kell ügyelnünk a fitymamutét után?

12. Mikor kerüljön sor a hypospadiasis mutétre?

Nemrégiben elvégzett vizsgálatok szerint a hypospadiasis korrekcióra az ideális idopont a 3-15 hónapos kor között van, mert a pénisz az elso 3-4 év alatt kevesebb mint 1 cm-t no.


13. Mely technikák preferáltak a hypospadiasis korrekciónál?

A hypospadiasis kezelésére több mint háromszáz mutéti technikát írtak le.

A glanularis és a distalis hypospadiasis kezelésére a legnépszerubb technikák általában a „Mathieu-féle" és a tubularizált technika („Tubularized Incised Plate” /TIP/ technika). A proximalis hypospadiasis megoldására alkalmazott népszeru technikák a laterális alapú lebeny („lateral based flap"), az onlay, a preputiumból képzett nyeleslebeny („preputial island flap"), a tubularizált technika („tubularized incised plate") és a kétfázisú korrekció („two-stage-repair”).

A mobil nyílásos glanularis hypospadiasis kezelésére a szerzo a fordított Y technikát („Inverted Y") preferálja. Distalis hypospadiasis esetén a Mathieu-féle módosított Y-V glanuloplasztika („Y-V glanuloplasty modified Mathieu") megközelítést preferálják. A szerzo a proximalis hypospadiasis megoldására a lateralis alapú lebeny („lateral-based flap”) technikát fogadta el.

"Fordított Y Glanuloplasztika":

Inverted Y Glanuloplasty

 


"Fordított tubularizált lemez":

Inverted Y Thiersch

"Mathieu-féle módosított Y-V technika":

Y-V modified Mathieu Technque

"Lateralis alapú lebeny technika":

Lateral Based Flap Technique

14. Ha a pénisz hajlott, az miként korrigálható, és szükség van-e egyáltalán a korrekcióra?

A glanularis hypospadiasis esetén rendszerint egyáltalán nincs görbület.

A distalis hypospadiasisnál az esetek 80%-ában szintén nincs görbület. A maradék 20% esetében a görbület a bor rövidülése miatt alakul ki, ami rendszerint a hypospadiasis mutét alatt korrigálható.

A szerzo tapasztalata szerint a proximalis hypospadiasisos betegek 80%-ánál fordul elo jelentos görbület, amelyet korrigálni kell oly módon, hogy a húgycsonyílástól distalisan jelenlévo kóros fibrózus szövetet kimetszik.


15. Mennyi ideig kell a gyermekeknek kórházban maradnia?

Ha a betegnél glanularis vagy distalis hypospadiasis van jelen, akkor rendszerint a mutét után 1-5 napon belül hazabocsátható a beteg életkorától, családi körülményeitol és a mutét után kialakult duzzanattól függoen.

A proximalis hypospadiasisos gyermekek esetében katétert kell bevezetni a hasfalon keresztül a húgyhólyagba, körülbelül 2 hétig. A gyermeknek maximum 2 hétig kórházban kell maradnia, de korábban is hazamehet, ha az anya tudja gondozni a gyermeket, és ügyel arra, hogy a katéter ne jöjjön ki.


16. Gyermekemnek ágyban kell maradnia, vagy mozoghat a hypospadiasis mutét után?

A gyermek általában felülhet, mozoghat és szokásos cselekvéseket végezhet a mutét után 24 órával (a nemi szerv területét azonban óvni kell).

A hypospadiasis proximális formája esetén azonban külön ügyelni kell arra, hogy a katéter ne csússzon ki a húgyhólyagból.


17. Mennyi ideig kell a kötésnek a seben maradnia?

A glanularis és distalis formák esetén a kötés általában a mutét után 24 órán belül eltávolítható. A proximalis formánál a kötést rendszerint a mutét után 24 óra elteltével veszik le.


18. Mennyi ideig kell a katéternek a péniszben maradnia?

Hadidi professzor az elso két napon belül kiveszi a katétert a péniszbol, mert úgy véli, hogy a katéter jelenléte irritálja a húgycsövet és gyulladást okoz, és növeli a szövodmények esélyét. Így glanularis és distalis hypospadiasis esetén a gyermek 2 napon belül az új húgycsövön keresztül ürítheti a vizeletet. Proximalis hypospadiasis esetén a szerzo a katétert a hasfalon keresztül vezeti be a húgyhólyagba, és a katéter 10-14 napig marad benn.


19. Mit jelent a "chordee"?

A chordee a pénisz lefelé irányuló görbülete. A görbület általában az erekció alatt a legszembetunobb, de a kiegyenesedéssel szembeni ellenállás gyakran ernyedt állapotban is látható. A chordee általában, de nem minden esetben a hypospadiasisszal együtt jár.

A hypospadiasisszal együtt járó chordee-nak alapvetoen két fo típusát különítjük el. A felületes és a mély chordee-t.

A FELÜLETES típusok általában distalis hypospadiasis esetén, illetve a proximalis hypospadiasisos esetek 20%-ánál vannak jelen. Felhívjuk figyelmét, hogy felületes chordee esetében a rögzíto szalagok és a pénisz görbülete a hypospadiasisos nyílástól proximalisan találhatók (Ábra).

Chordee superficial

A chordee másik jelentos típusa a MÉLY chordee. Proximalis hypospadiasisnál az esetek 80%-ában, distalis hypospadiasisnál az eseten 10%-ában van jelen. Felhívjuk figyelmét, hogy mély chordee esetében a kemény, merev rögzíto szalagok és a pénisz görbülete a hypospadiasisos nyílástól distalisan találhatók (Ábra).

Chordee deep

20. Mi az a "Nesbit eljárás", és mikor kell elvégezni?

A "Nesbit eljárás" során a pénisz ventralis görbületét úgy próbálják korrigálni, hogy a pénisz felso felületét megrövidítik. Ez általában a pénisz további rövidülését eredményezi.

Hadidi professzor nem javasolja ezt a megközelítést a pénisz görbületének a korrigálására, mert ez a már eleve rövid pénisz további rövidülését eredményezi.

Nesbit Procedure


21. Mik a lehetséges komplikációk, és milyen gyakran fordulnak elo?

Glanularis és distalis hypospadiasis esetén a szövodmények elofordulási gyakorisága kevesebb mint 5%, amennyiben a mutétet tapasztalt sebész végzi.

Proximalis hypospadiasis esetén a szövodmények elofordulási gyakorisága akár 20% is lehet, a sebész jártasságától függoen.

Hypospadiasis mutét után a leggyakoribb szövodmény a sipoly kialakulása, ami azt jelenti, hogy a vizelet egy –a nyílás mellett- kialakult másik nyíláson át távozik. További lehetséges szövodmények: fertozés, a korrigált terület szakadása, meatus stenosis, lebenyvesztés, vérzés és deformálódás.

             

Sipoly


22. Mi történik a varratokkal és mutéti cérnákkal a mutét után? El kell távolítani oket?

Hadidi professzor a hypospadiasis korrekciójára (általában egy hónapon belül) felszívódó varratokat használ. Egyes betegeknél azonban bizonyos fonalak felszívódása hosszabb ideig tarthat. Ez normális és nem kell, hogy aggassza szüloket vagy a beteget. Fontos, hogy ne próbálják kihúzni, mert ez akadályozhatja a gyógyulást. Ritka esetekben a varratok nyomot hagyhatnak a borön, amit „varratnyomnak” nevezünk. Ez nem zavarja a pénisz muködését és általában a kinézetét sem. Ha ilyen elofordul, és problémát jelent a beteg vagy a szülok számára, akkor a fityma rekonstrukciója vagy a körülmetélés során kimetszheto.


23. Mennyi a gyógyulási ido a hypospadiasis korrekciót követoen és milyen óvintézkedésekre van szükség?

A hypospadiasis korrekció sebe az esetek 70%-ánál egy hónapon belül begyógyul; a korrekció teljes gyógyulása maximum 6 hónapig tart (ez az egyik oka annak, hogy Hadidi professzor nem javasolja más mutét elvégzését a hypospadiasis mutétet követo 6 hónapban). Nagyon fontos kerülni az olyan sport tevékenységeket, amelyek a mutét utáni elso hónapban a pénisz sérülését okozhatják, valamint az úszást és biciklizést.


24. Mikor kerüljön sor a mutét utáni vizsgálatokra?

A mutét utáni elso vizsgálatot 3, a második vizsgálatot 6 hónappal a mutétet követoen kell elvégezni. A mutét utáni vizsgálatokat annak a sebésznek célszeru elvégezni, aki a mutétet végezte.

A késobbiekben évente egy vizsgálat javasolt.

 vissza a tetejére

Tovább a fityma korrekciójával kapcsolatos kérdésekre